14 Haziran 2011 Salı

TATİL DE HEP Mİ TATİL?


TATİL DE HEP Mİ TATİL?
Evet sevgili öğrenciler tatil yaklaşıyor, peki tatilde hep mi tatil yapmak gerekir? ……….
Her ne kadar biz öğretmenler öğrencileri ayırmak istemesek de farklı öğrenciler farklı psikoloji, farklı başarı düzeyi gibi farklılıklar demek olduğundan tatille ilgili uyarılarımızın yer alacağı bu yazıda sağlıklı çözüm üretebilmek için, ayırmak durumundayız.
Öncelikle genel yaklaşımlarla, yani tüm öğrencilerimiz ile ilgili ortak kısımlarla başlayalım. İnsan dinamik yapısı ile sürekli değişim içinde olmalıdır, süreklilik gerektiren “dinamizm” sekteye uğradığında “durağanlığa” dönüşecektir. Yani tatil boyunca hiç ders çalışmadan, sadece tatil yapmak gezmek-tozmak-oynamak öğrencinin zihinsel performansını düşürecek, dersler başladığında, öğrenci zorlanacak ve adaptasyon sorunu yaşayacaktır, yani dinamizmi-konulara olan sıcaklığı-aktifliği kaybetmemek için derslerle olan alaka kesilmemelidir. Zaten tatilde günde yaklaşık 7-8 saatlik okul-dersler yok, bir rahatlama var, bunun yerine günde bir kaç saatlik fazla da yorucu olmayan düzenli bir çalışma en azından yapılmalı, zihin canlı tutulmalıdır. Konu ile ilgili bir anımı nakletmek isterim;
Yapım gereği sürekli bir şeylerle uğraşan, kendini geliştirmeye çalışan biriyim, peygamberimizin “iki günü bir olan bizden değildir” yaklaşımı hayat prensiplerimden olmuştur ve bana hayatta en büyük zevk veren şey, yeni bir şeyler öğrenmektir. Tabi bu anlattıklarım da beraberinde "aile ile daha az zaman geçirmek" gibi kötü şeyler de beraberinde getirebiliyorJ.
Eşim bir gün, “artık yeter” diyerek yaz tatili zamanında beni ikna ederek ve yanıma bilgisayar, kitap, kağıt, kalem hiçbir şey aldırmayarak, 10 gün civarı bir tatile gitmemize neden oldu. Güzel bir tatil yaptık ama döndüğümüzde çok kısa sürede çözebildiğim sorularda zorlandığımı, kavrama yeteneğimin düştüğünü hayretle gözlemledim, kısa bir süre derslerden kopmama rağmen performansım hiç beklemediğim kadar düşmüştü. Bu da bana iyi bir ders oldu tabi ki, benzer şekilde, siz de, hiç ders çalışmadan tatil geçirirseniz performansınız düşecektir.
Şimdi notları iyi olan, düzenli ders çalışan öğrencilere seslenmek istiyorum; sizler için tatil tam bir hazine, daha derslere sıcaksınız, zaten düzenli ders çalışıyorsunuz, bunu daha hafif bir şekilde tatil boyu sürdürerek hatta ileriki konulara göz atarak, öğretmen anlatmadan konular hakkında fikir sahibi olabilir, öğretmenin de anlatımı ile konular pekiştirme şansı yakalayabilirsiniz. Konuları çalışmış olduğunuz için, öğretmenin sorularını rahatlıkla cevaplayabilir, bol bol artılar alıp sözlü notunuzu da iyi duruma getirebilirsiniz. Ayrıca artık imkanlar çok gelişti, internette sadece “yazılı konu anlatımları” değil , video ders anlatımları da hem de ücretsiz bol bol mevcuttur, bu anlatımlara www.ozeldersci.com sitemizden ve sitemizdeki “en iyi siteler” linklerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Zayıf olduğunuz konuları ve ilerde göreceğiniz konuları bu video derslerle de pekiştirebilirsiniz.
Şimdi gelelim notları pek iyi olmayan, temel problemleri olan öğrencilerimize; sizler için tatil daha bir başka önemli, çünkü bu kısa olmayan sürede eksikliklerinizi "sıkı bir çalışma ile" kapatabilirsiniz, kusura bakmayın ama size tatil yok, sıkı bir çalışma var. Çünkü bu çalışma geleceğinizi kurtaracak. Öncelikle öğretmeninize danışarak eksik olduğunuz konular hakkında yönlendirme istemelisiniz ve bu konuları gerekirse bilenlerden yardım alarak gerekirse özel ders alarak kapatmalısınız, yine sitemizde matematiğin en temelinin anlatıldığı videolar var, bunlardan faydalanabilir diğer video sitelerini inceleyebilirsiniz. Temel eksiklik genellikle sayısal derslerde olmaktadır ve en büyük sorun da, genelde matematik dersinde olmaktadır. Sözel dersler, o an gündemde olan konular çalışılarak giderilebilmesine rağmen, sayısal derslerde temel bilgiler tüm konuları ilgilendirdiği için, son konular çalışılarak istenilen elde edilemez. Tatilin her bir gününü de iyi değerlendirerek iyi bir başlangıç yapabilirsiniz, hatta geleceğinize kurtarabilirsiniz, çünkü her yeni öğrenilen güzel şey geri kalan tüm hayatı değiştirmektedir. Öncelikle etrafınızda faydalanabileceğiniz kişileri liste haline getirin ve onlardan yardım isteyin, sonra güzel bir ders planı yapın ve tıkla linkindeki prensipleri de dikkate alarak ders çalışın, emek vermeye başladıktan sonra kapıların açıldığını göreceksiniz.
Tüm öğrencilerimize hep tatil olmayan tatiller dileği ile J
Bora Arslantürk